WANITA BERBANGSA IND!A INI T!DAK PERNAH TINGG̷AL MEMBERI SEDEKAH & BUAT TAHLIL UNTUK ARW4H ADIK MUAL1AF..

WANITA BERBANGSA IND!A INI T!DAK PERNAH TINGG̷AL MEMBERI SEDEKAH & BUAT TAHLIL UNTUK ARW4H ADIK MUAL1AF..

Hubungan kekeluargaan diibaratkan bagai air dicin cang tidak akan putvs, begitu juga dengan golongan muallaf, meskipun sudah bertukar agama ia tidak akan mengubah pertalian drah.

Baru-baru ini, menerusi perkongsian seorang pengguna Facebook bernama Rizal Imran, menceritakan mengenai nilai kasih-sayang seorang wanita berbangsa India terhadaap rwah adiknya yang merupakan seorang muallaf.

Menurut, Rizal, wanita India yang mesra disapa dengan panggilan Aci, tidak pernah lupa memberi wang untuk membuat majlis tahlil buat arwah adiknya, apabila tiba sahaja bulan Ramadan.

Setiap kali Ramadan tak pernah tinggal bagi sedekah untuk tahlil adik
Difahamkan, Aci itu juga sering bersedekah kepada masjid dan surau sambil dibantu oleh anak lelakinya, membuatkan Rizal sempat bergurau memintanya masuk Islam mengikut jejak langkah adiknya.

“Setiap tahun Ramadan dia akan bagi wang untuk bacaan tahlil adiknya ke surau, tidak lupa juga buahan memang banyak yang dia sedekahkan, sempat bergurau, cakap pada dia, ‘Aci every year aci sedekah. Aci kena masuk Islam juga lah macam your late brother’.. dia gelak jer cakap ‘Inshaallah Inshaallah’…”

Walaupun berlainan agama, namun itulah tanda sayangnya seorang kakak terhadap adik yang telah meninggal dunia, membuatkan Aci tersebut tidak lokek untuk memberi sumbangan dan sedekah atas nama arwah.

Macam ni baru patut viral…
Rata-rata netizen juga turut menzahirkan rasa kagum terhadap sifat mulia yang dimiliki Aci serta anak lelakinya, malah ramai yang mendoakan agar satu hari nanti mereka dikurniakan pentunjuk daripada Allah. Semoga mereka mendapat hidayah satu hari nanti

Sumber : Rizal Imran via mediaportal.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Apa Pendapat Anda, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*