Tular Di Laman Sosial Gelagat Seorang Lelaki Di Singapura Yang Solat Di Atas Bangunan Waktu Kerja Menarik Perhatian Warganet..

Tular Di Laman Sosial Gelagat Seorang Lelaki Di Singapura Yang Solat Di Atas Bangunan Waktu Kerja Menarik Perhatian Warganet..

Tuntutan agama Islam menuntut setiap umatnya untuk menunaikan ibadat itu lima kali sehari untuk solat fardhu. Sementara solat Jumaat sekali seminggu di masjid bagi kaum lelaki pada waktu Zohor.

Di Singapura, kelibat seorang lelaki yang menunaikan solat di atas bangunan semasa waktu bekerja telah menarik perhatian penduduk di sana. Dalam perkongsian oleh Phoebe Olivia di sebuah Facebook page,

dia ternampak lelaki berkenaan solat di bawah terik matahari dalam pakaian kerjanya. Daripada pakaiannya itu, agaknya dia merupakan pekerja buruh di situ.

Solat antara timbunan bahan binaan

Walaupun hanya solat beralaskan hamparan seperti plastik, tapi tindakannya yang tak lupa menunaikan kewajipan selaku orang Islam sememangnya wajar dipuji.

I find this very touching I saw this worker in a hot day like this he still make some time to pray. Don’t forget to be thankful every second in our lives.”

Lelaki itu membuka kasut dan topi keselamatannya sambil solat di satu kawasan lapang di atas bumbung antara timbunan bahan-bahan binaan.

“Alhamdulillah kehidupan seorang yang taat..”

Rata-rata pengguna di Facebok memuji sikap lelaki berkenaan yang tak lupa menunaikan ibadah semasa waktu bekerja. Walaupun ketika beradadi atas bumbung bangunan.

Walaupun ada yang mendakwa lelaki itu tidur dan mahu dia dibuang kerja, tapi kebanyakan daripada komen memuji ketaatan dan keikhlasan lelaki itu beribadah.

Tahu tak, dalam garis panduan Kementerian Sumber Manusia setiap pekerja Islam diberi pelepasan sekurang-kurangnya 20 minit untuk menunaikan solat dan 1 jam 30 minit untuk solat Jumaat semasa waktu bekerja?

Sumber: Lobakmerah via otokpress via majalah-harian.com via apacerita.press

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*