SEORANG N0N MUSLIM BERTANYA KEPADA DR ZAKIR NAIK KENAPA ALLAH CIPTAKAN MANUSIA ADA YG CA CAT, ADA YG KAYA DAN MISKIN. DENGAR PENJELASANNYA..

SEORANG N0N MUSLIM BERTANYA KEPADA DR ZAKIR NAIK KENAPA ALLAH CIPTAKAN MANUSIA ADA YG CA CAT, ADA YG KAYA DAN MISKIN. DENGAR PENJELASANNYA..

Dalam forum di India yang dihadiri oleh ribuan orang, seorang non-Muslim bertanya kepada Dr Zakir Naik.

“Mengapa Tuhan menciptakan orang yang dilahirkan dengan kecacatan? Adakah terdapat ayat dalam Al-Quran atau ucapan Nabi Muhammad yang menjelaskan ini? ”

“Saudara ini mengajukan soalan yang sangat baik,” kata Dr Zakir Naik, memulakan jawapannya. “Mengapa dan apa alasan Allah menciptakan beberapa orang dilahirkan dengan keca catan? Sebabnya dijelaskan dalam Al-Quran Surah Al Mulk ayat 2.

Siapa yang menjadikan kema tian dan hidup, sehingga Dia dapat menguji kamu tentang siapa di antara kamu yang lebih baik dalam perbuatannya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun. (Surat al-Mulk: 2) ”

Mengapa Tuhan Menciptakan Orang yang Dicat? Subhanallah, Al-Quran ternyata mempunyai jawapan yang luar biasa

Dr Zakir Naik kemudian menjelaskan perbezaan antara pandangan Islam dan Hindu mengenai orang yang dilahirkan kurang upaya.

Dalam agama Hindu, terdapat falsafah yang disebut sanskara atau reinkarnasi. Bahawa seseorang yang mati akan dilahirkan semula sebagai orang tertentu bergantung pada apa yang dia lakukan dalam kehidupan sebelumnya. Ia juga dikenali sebagai karma.

Sekiranya perbuatannya baik, dia akan dilahirkan semula dalam keadaan yang lebih baik. Sebaliknya, jika dia melakukan perkara buruk, dia akan dilahirkan semula pada tahap yang lebih rendah.

Tahap tertinggi dalam reinkarnasi adalah manusia. Manusia sendiri terbahagi kepada pelbagai kasta dari yang paling rendah hingga yang tertinggi: pariah, sudra, vaisya, satria dan brahmana.

Sedangkan makhluk peringkat paling rendah adalah haiwan, yang juga dibahagikan kepada pelbagai tahap.

Sekiranya makhluk berbuat baik dan mati, suatu hari dia akan dilahirkan semula sebagai makhluk yang lebih tinggi. supaya haiwan,

Walaupun anda berbuat baik, anda akan bereinkarnasi menjadi manusia dan jika anda berbuat buruk, anda akan dilahirkan semula sebagai makhluk yang lebih rendah untuk menjadi binatang.

Mengenai sama ada reinkarnasi ini benar, Dr Zakir Naik hanya menjawabnya dengan soalan.

“Semakin anda datang ke sini, semakin kurang kejahatan umat manusia?”

“Semakin banyak,” jawab penonton.

“Populasi manusia meningkat atau menurun?”

“Meningkat.

“Sekiranya manusia yang melakukan hal-hal buruk dijelmakan kembali sebagai binatang, haruskah populasi manusia meningkat atau menurun?”

“Berkurang,” penonton menjawab sambil tertawa. Rasa kelakar dengan konsep penjelmaan semula.

Tidak seperti konsep reinkarnasi, dalam Islam seseorang dilahirkan dengan kecacatan atau tidak, semua itu adalah ujian. Berdasarkan ujian itu, seseorang akan dinilai.

Allah menguji setiap orang dengan cara yang berbeza. Sebahagiannya dibuat kaya. Adakah dengan itu dia bersyukur, mengeluarkan zakat. Sementara orang miskin sebenarnya mendapat zakat. Orang miskin menganggapnya lebih mudah, orang kaya menganggap lebih sukar.

Begitu juga dengan orang yang dilahirkan dengan kecacatan, kadang-kadang seseorang bertanya apa dosa bayi? Dalam Islam semua bayi suci, tidak ada yang berdosa.

Dia tidak bersalah. Tetapi itu adalah ujian baginya, ujian untuk ibu bapanya sama ada untuk beriman kepada Allah. Kali ini diuji dengan ujian yang sukar. Dan semakin sukar ujiannya, semakin besar ganjarannya.

Seperti orang yang mengambil UPSR, peperiksaannya mudah. Peperiksaan PT3 lebih sukar. Peperiksaan SPM lebih sukar, tetapi jika lulus, dia akan menjadi doktor sekiranya dia melanjutkan pelajaran.

Oleh itu, semakin besar ujian, semakin besar pahala dan darjatnya dengan Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Sumber: palembang via portalislamik.net

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*