SEBANYAK 38 ASKAR TELAH MASUK ISLAM DENGAN REDHA, MEREK4 ADAL4H PASUK4N KEAMAN4N PBB DAR1 KORE4 SELAT4N YG DITVGASKAN DI IR4Q..SUBHANALLAH

SEBANYAK 38 ASKAR TELAH MASUK ISLAM DENGAN REDHA, MEREK4 ADAL4H PASUK4N KEAMAN4N PBB DAR1 KORE4 SELAT4N YG DITVGASKAN DI IR4Q..SUBHANALLAH

Perkara yang sememangnya kita tak sangka di mana seorang ask4r Korea dengan hanya melihat orang islam sembahyang,membuatkan diri nya teruja dengan pergerakan solat dan mempraktikan nyer dan ternyata membuatkan ketenangan terhadapnya dan terus masuk islam.

Menjelang keberangkatnnya ke Ir4q di akhir Julai tahun lalu, 37 Askar Korea Selatan memanfaatkan peluang itu sebaik-baiknya untuk terus memeluk agama Islam.

Kapten San Jin-Gu adalah salah satu komander Briged-11SF, pasukan keamanan PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Ir4q.

Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Ir4q Utara. Saat bertugas di kawasan tersebut, ia sering melihat orang-orang muslim solat berjemaah di masjid, kebetulan markas pasukannya berada berhampiran masjid.

Ia sangat terpegun dengan gerakan-gerakan solat. Kerana dihinggapi rasa kep3likan, ia mencuba men!ru seluruh gerakan solat dan dipraktik di biliknya sendirian.

Pada saat mempraktikan itulah ia merasakan ada ketenangan, dan perasaan damai dalam hatinya. “Saya menjadi seorang Muslim kerana saya merasa Islam lebih humanistik dan damai berbanding beberapa agama lain.

Dan jika anda ingin berkomunikasi dengan penduduk tempatan terhadap pendekatan agama, saya kira ini akan sangat membantu dalam usaha mewujudkan misi perdamaian kita,” kata Son, seorang Askar Korea .

Itulah sebabnya, gerakan-gerakan solat tersebut kemudian ia jadikan program meditasi didalam pasukan yang beliau pimpin (disamping Yoga), dan ternyata sebahagian besar perajurit setelah mempraktikan gerakan-gerakan solat tersebut merasakan hal yang sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai.

Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalinya lebih dalam lagi, dan akhirnya dia memutuskan untuk memeluk Islam. Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada pr4jurit2nya, ia berkata:

“aku telah mencari cahaya kehidupan yg sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya itu, dan cahaya itu adalah Islam”. Tanpa ia duga, secara spontan 37 per4jurit yang ia pimpin mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama kom4ndanya – untuk juga memeluk Islam.

Alhamdulillah.Semakin lama semakin orang yang jadi Islam.Sebab ini Islam dikatakan agama terbesar dunia.Sila like dan share ya.Terima kasih

Sumber:waktusolat via maibaca.net

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*