RINDU YG P4LING S4KIT ADLAH RINDU PADA ORG TERSAYANG YANG T3LAH P3RGI BU4t SELAMANYA, KISAH SE0RANG ANAK AUT1SME TERBARING TEPI KVBVR ARW4H BAPANYA..

RINDU YG P4LING S4KIT ADLAH RINDU PADA ORG TERSAYANG YANG T3LAH P3RGI BU4t SELAMANYA, KISAH SE0RANG ANAK AUT1SME TERBARING TEPI KVBVR ARW4H BAPANYA..

Bukan mudah untuk menerima pem3rgian 0rang yang tersayang terutamanya ahli keluarga sendiri. Wujudnya ruang-ruang k0song yang akan sentiasa menjentik hati menging4tkan kemb4li segala ken4ngan bersama.

Benarlah, rindu yang paling sakit adalah rindu kepada 0rang tersayang yang telah p3rgi buat selamanya. Walau ada cuba ‘ditutup’ dengan perbuatan, tetapi di dalam lubuk hati hanya Allah yang tahu.

Seperti kisah yang dik0ngsikan oleh Aktivis Masyarakat, Puan Natipah Abu menerusi Faceb0ok miliknya, beliau memuatnaik gambar se0rang anak autisme yang terbaring di tepi kubur arw4h bapanya. Anak syurga itu sering menziar4hi kvbur tersebut pada setiap hari jumaat dan sering ‘berbicara’ dengan arw4h yang dipanggil sebagai Abah.

Se0rang anak yang hebat

Sebelum memulakan kisah, Nazren Firdaus merupakan anak kepada Allahyarham Ustaz Abdul Halid dan Ustazah Fauziah yang juga merupakan kenalan kepada penulis, walaupun dilihat anak syurga ini dengan dunlanya dia tersendiri, tapi Abang merupakan anak yang heb4t mendapat didikan cukup sempurna daripada kedua-dua ibu dan abahnya.

Abang memang se0rang yang cukup meraikan ahli keluarganya, bila kakaknya pulang, abang 0rang pertama akan menyambut dengan caranya tersendiri, itulah abang, bayangkan bila abang hil4ng 0rang paling dia sayang yang sebelum ini sentiasa ada di sisi, 0rang yang mandikannya, pakaikan baju dan segala urusan hariannya.

Jom baca kisah dik0ngsikan Kak Pah.

Betul kata orang … sakitnya merindu kepada yang telah tiada. Tak ada satu ay4t pun m4mpu menggambarkan tentang betapa dalam dan betapa s4kitnya rindu itu …Lulvh hati menatap gambar anakanda Muhammad Nazren Firdaus atau mesra dipanggil Abang … se0rang anak autisme yang telah kehilangan arw4h Abah tersayang April lalu.

Kak Pah kenal Abang sejak Abang masih kecil. Abang anak kenalan rapat Kak Pah. Sangat rapat sekali …Sungguh pun Abang tak pandai membilang hari .. tetapi bila tiba hari Jumaat … Abang seakan tahu, Abang akan jumpa Abah.

Tidak kira apa pun alasannya .. setiap Jumaat .. Abang mesti akan jumpa Abah. Bila sampai di pusara Abah, Abang akan pegang nisan Abah seolah Abang sedang pegang tangan Abah.Abang akan cakap dengan Abah .. seolah Abang sedang bercakap dengan Abah ketika hayat.

Abang akan baring di sisi pvsara Abah seolah-olah Abang sedang baring di sebelah Abah sejak lebih 20 tahun lalu. Abang buat seolah-olah Abah ada di depan mata …Kak Pah dan semua ahli keluarga sedia maklum … arw4h terlalu sayangkan Abang. Arw4h bimbang sekali tentang masa depan Abang tanpa arw4h kelak.

Allah itu sebaik perancang .. merancang segalanya dengan rahmat dan rahmah. Setelah arw4h p3rgi .. Alhamdulillah , Abang baik-baik saja.

Cuma rindu Abang pada Abah yang selalu mandikan Abang, gos0kkan gigi Abang, pakaikan Abang baju, suapkan Abang makan, main dengan Abang dan bawa Abang r0nda-r0nda dengan mot0r … hanya Allah saja yang Maha Mengetahui.

D0akanlah Abang ya …

Sumber:Natipah Abu, Siakap Keli / caramohon via coretannasihat.net

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*