Pemain Tengah Arsenal Dan Peranchis Abu Diaby, Juga Seorang Hafidz Al-Quran.

Pemain Tengah Arsenal Dan Peranchis Abu Diaby, Juga Seorang Hafidz Al-Quran.

Luar b!asa. Itulah kata yang tepat bagi pemain tengah Arsenal dan Perancis, Abu Diaby. Tidak hanya mahir mengawal bola dan memberi umpan kepada rakan pasukan dalam bola sepak,

Diaby juga dikenali sebagai penganut Islam yang taat menjalankan ibadahnya sebagai seorang muslim. Mengagumkannya lagi, Diaby juga tercatat sebagai seorang hafidz penghafal al-Quran.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad memberitahu bahawa pemain tengah yang tengah bersinar di kelab gergasi London Arsenal itu sudah menghafal 19 juzuk Al-Quran.

Bagi Diaby, kunjungan ke Ebrahim Collage adalah perkara biasa. Sebab dia berasa selesa berada dalam komunitinya.

Sumbangan wang

“Adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai seorang Muslim untuk membantu saudara saya yang hidup di bawah pen!ndasan,” katanya, yang dipetik laman web Forum Islam Eropah.

Web berkenaan juga mendedahkan bahawa pemain itu menyumbang wang untuk membantu 3tnik Rohingya tetapi jumlahnya dirahsiakan. Walaupun beliau s!buk dengan jadual yang penuh tetapi beliau tidak m3lupakan tanggungjawab sebagai seorang penganut Islam.

wallahu a’lam.

Diaby juga disebut-sebut sebagai salah seorang penderma di sebuah sekolah Islam terkenal di London. Di Ebahim Collage juga mendidik dan membimbing mualaf yang ingin mengenal lebih jauh ajaran Islam. Dia juga aktif di pelbagai acara sosial, seperti malam amal untuk etnik Muslim Rohingnya.

Sumber:carigold via Majalah-Harian.com via apacerita.press/youtube

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*