Masyaallah IniIah Rupanya Naskah AI-Quran Yg Berusia Hampir 1400 Tahun

Masyaallah IniIah Rupanya Naskah AI-Quran Yg Berusia Hampir 1400 Tahun

IniIah Naskah AI-Quran Yg Berusia Hampir 1400 Tahun
TahunPenemuan naskah al-Quran di University of Birmingham telah menjadi berit4 utama di seluruh dunia kerana diang gap sebagai salah satu perkamen tertua yang pernah dijumpai.

Hasil pengvjian radi0karbon menjelaskan bahawa nas kah berasal dari tahun 568 – 645 Masihi atau 24 Hijriah. Ada kemungkinan bahawa naskah itu ditulis oleh salah seorang sahabat Nabi Muhammad.

Walaupun selama peri0de kenabian Al-Quran diedarkan dengan hafalan, dia tetap memerintahkan beberapa teman untuk menulisnya,

di daun perkamen dan media lain yang mungkin. Khalifah ketiga, Usman bin Affan r.a. adalah orang pertama yang menulis Al-Quran.

Jadi bagaimana ia dibandingkan dengan Al-Quran hari ini? Di bawah ini adalah perbandingan naskah Al-Quran yang berusia +1400 tahun dengan Al-Quran m0den hari ini (beberapa ayat awal Surah Taha): Spoiler untuk “Surah Taha1-13 ″:

Ilustrasi di atas menunjukkan bahawa manuskrip kun0 Al-Quran dan Al-Quran moden adalah sin0nim. Tidak satu perkataan atau huruf yang tidak sesuai, Masya Allah.

Kami umat Islam percaya bahawa Al-Quran adalah Firman Allah dan menjadikannya kea jaiban hidup. Keasliannya telah dijamin oleh Allah SWT,

seperti yang dinyatakan dalam Firman-Nya: Membandingkan Al-Quran yang Berusia +1400 Tahun dengan Al-Quran Moden, Ternyata …

“Sesungguhnya, kita adalah orang-orang yang menurunkan Al-Quran, dan kita adalah orang-orang yang memelihara dan melindvnginya.” (Al-Hijr 15: 9)

Berikut ini adalah terjemahan dari Surah Taha 1-13:

1 Thaahaa

2 Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu sehingga kamu merasa terganggu, tet4pi sebagai peringatan bagi mereka yang takvt kepada (Allah),

yaitu, ia ditu runkan dari Allah yang mencipt4kan bvmi dan langit yang tinggi. (Yaitu) Yang Maha Pemurah, yang berada di atas ‘Arsy 913.

3 Dia milik semua yang ada di langit, semua yang ada di bvmi, semua yang ada di antara, dan semua yang ada di bawah tanah.

4 Dan jika kamu mengeras perkataanmu, maka sesungguhnya Dia mengetahui rah sia yang tersembvnyi 914.

5 Dia adalah Allah, tidak ada seorangpun (yang berhak disemb4h) melainkan Dia. Dia mempunyai al-asmaaul husna (nama baik).

6 Adakah anda pernah mengetahui kisah Musa?

7 Ketika dia melihat a pi, dia berkata kepada keluarganya, “Tinggal dirimu (di sini), sesung guhnya aku melihat a pi, aku harap aku dapat membawanya ke arahmu atau aku akan mendapat petun juk di tempat a pi.”

8 Maka ketika dia sampai di tempat a pi, dia dipanggil, “Wahai Musa.

9 Lihatlah, Akulah Rabbmu, jadi lepaskan kedua seliparmu, sesungguhnya kamu berada di lembah suci, Thuwa.

10 Dan aku telah memilih kamu, jadi dengarlah apa yang akan dinyatakan (kepada kamu)

Akhir Kata
Cintailah Al-Quran ,Agar Dia Dapat Menjamin Dan Menjadi Peneman Kita Di Akhirat Kelak.

Sumber Dan Rujukan:Bunget Nwes via mymediamaya.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*