KISAH NYATA PEMANDI JENAZ4H: JEN4ZAH ITU MENITISKAN AIR MATA

KISAH NYATA PEMANDI JENAZ4H: JEN4ZAH ITU MENITISKAN AIR MATA

Kala itu, ada jen4zah yang mengeluarkan air mata saat dimandikan Siti. Ia langsung usap matanya dan membisikkan…

Sungguh mulia pekerjaan yang dijalani wanita berusia 70 tahun ini. Puluhan tahun Hjh Siti Hawa Gofar menjadi pemandi jenazah.

Siti yang berasal dari Lampung, melakoni pekerjaan itu selama 30 tahun. Profesi itu tidaklah asing baginya. Sebab, almarhumah sang ibu dulu juga berprofesi serupa.

Marah Pembagian Warisan Tidak Adil, Anak Membakar Kburan Ayahnya
Dari situ, Siti mulai ikut bersama ibunya dan belajar memandikan jen4zah. Sekarang, ia bergabung dengan paguyuban pemandi jen4zah di Masjid Baiturahman.

Diakui Siti, untuk memandikan jen4zah hingga benar-benar bersih, perlu waktu agak lama. Mulai dari ujung rambut, sampai ujung kuku, bisa memakan waktu satu hingga 1,5 jam.

Terpenting pula, jen4zah yang dimandikan harus sejenis, yakni perempuan.

Ia mengaku ada pengalaman yang berkesan selama mengurus jen4zah.

Kala itu, ada jen4zah yang mengeluarkan air mata saat dimandikan Siti. Ia langsung usap matanya dan membisikkan ayat suci Alquran agar si jen4zah dapat ikhlas dengan kepergiannya.

Biasanya, sebelum mendapat job memandikan jen4zah, Siti sering mendapatkan firasat. Misalnya bermimpi pada malam hari, didatangi oleh jen4zah yang bersangkutan. “ Paginya, yang bersangkutan meninggal dunia,” tuturnya.

Kini, Siti sudah tidak terlalu aktif lagi menjadi pekerjaan itu. Dia bersyukur, sudah mulai banyak generasi penerusnya yang muncul.

sumber: dream.co.id

sumber gambar: google

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Apa Pendapat Anda, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*