Kisah Ketua Kngsi GeIap Besar Dan Mempunyai Ribuan Pengikut Yang Mendapat Hidayah, Subhanallah

Kisah Ketua Kngsi GeIap Besar Dan Mempunyai Ribuan Pengikut Yang Mendapat Hidayah, Subhanallah

Posting ini telah aku buat beberapa tahun yang lalu, perancangan untuk ke Indonesia lagi telah dimaklumkan oleh anak anak aku malam tadi.

Agak penat dalam jangka masa sebulan ini kerana aku terpaksa memerah otak untuk membantu perniagaan anak anak yang beroperasi Malaysia, Korea, Hong Kong, Taiwan dan Indonisia.

Sekali sekala terlintas di benak fikiran merindui untuk lepak dan santai santai bersama sahabat sahabat seperjuangan….

Ceritanya,

Alhamdulillah, hampir seminggu pulang dari Bandung dan aku agak terkilan kerana banyak perkara yang tak dapat di selesaikan. Akhirnya aku bisa jua bertemu sama seorang sahabat yang sangat aku rindui dan hormati iaitu Kang Isbul atau Iskandar Bule.

Sekali lagi ingin aku menceritakan kisah seorang ketua kongsi geIap yang tersohor di Kota Bandung dan Jakarta disekitar tahun 80an yang mempunyai ribuan anak buah.

Ok lah, aku ulang lagi cerita sahabat aku ni….

Kisah mantan m4fia…

Di saat kegemilangan zaman mudanya beliau, dia adalah merupakan seorang yang digeruni, ditakuti serta tidak akan membantah cakapnya oleh mereka mereka yang tinggal di Bandung.

Sekiranya berlaku pertelingk4han antara kumpulan m4fia di situ maka beliau beserta anak anak buahnya lah yang akan turun menyelesaikannya.

Kumpulan-kumpulan m4fia yang bergerak dan beroperasi di Bandung mengangkatnya sebagai “Big Boss”.

Tanpa banyak bicara setiap pusat hiburan, gedung-gedung peIacvran serta tauke membayar wang perlindungan kepadanya untuk menjaga keamanan supaya tidak di kacau oleh kumpulan-kumpulan yang lain.

Namun benarlah hidayah itu milik Allah. Dikala beliau terasa kekosongan dalam jiwanya, beliau akhirnya bermunajat kepada Yang Maha Kuasa. Beliau mulai rasa bosan dengan ketegangan hidupnya. Kebimbangan dan kekosongan mengalir dalam diri beliau.

” Apabila saya masih berada di dunia geIap, saya sentiasa tersirat bahawa saya ingin berubah, kadang-kadang saya mabvk dan mahu tidur, saya berdoa, ” Ya Tuhan, saya hanya mahu minum teh, saya ingin menjadi baik”, katanya.

Berita beliau mendapat hidayah dan mengikuti Jemaah Dakwah Tabligh telah menjadi bahan berita di kalangan masyarakat Bandung dan menjadi berita yang sangat memeranjatkan di kalangan kumpulan-kumpulan m4fia di Bandung sehinggakan berlaku satu pertarvhan dan wang besar ke atas beliau.

Kata kumpulan-kumpulan m4fia itu, ” Yuuk …kita lihat dan bertarvh berapa lama beliau bisa bersama dengan Jemaah Dakwah dan berapa lama beliau bisa berada di Masjid”

Dan saat aku menghirup teh panas beliau menyambung ceritanya kata beliau, ” Pak Ali Russia, mereka membuat pertarvhan dan perjvdian yang sangat besar sedangkan aku sampai hari ini masih tinggal di Masjid”

Hahahahaha….kami sama sama ketawa

Sumber dan kredit : FB Ali Rusia via suaraviral.org via kongsisibomonicko.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*