Jika Anda Seorang Pemburu Jenggo Sepit Biru Harus Baca Ini

Jika Anda Seorang Pemburu Jenggo Sepit Biru Harus Baca Ini

Petu4 untuk memilih j0ran

1. Joran atau r0d dengan hujung yang lentur dan sensitif serta r1ng atau cincin yang kecil.
2. Reel spining kecil ukuran k0lam.
3. Tali tangsi berupa monofilamen nipis, ukuran 1-2lbs pada mainline dengan leader 2-8 lbs.
4. Kail yang digunakan adalah kail khusus udang atau circle h00k tanpa kait (barbless) dengan n0mor 9-12
.( ada dijual di kedai ikan )
5. Batu T1mah jangan terlalu berat, yang penting tidak dibawa arus.

Petu4 Memilih Ump4n

Udang G4lah cukup ‘terliur’ dengan umpan sebegini

Umpan yang amat digemari udang g4lah adalah anak udang hidup, jernih warnanya, merah matanya dan segar. Umpan lain juga boleh digunakan untuk memancing seperti cacing tanah, cacing susu, cacing bakau, . Sementara untuk ‘memanggil udang’ digunakan kel4pa bakar yang dipecah-pecah.

 

Petu4 memilih waktu dan tempat

Memancing udang galah sebaiknya tidak pada saat 4ir pasang dan cuaca dengan curah hujan cukup tinggi. Waktu terbaik memancing udang galah ialah pada saat kemarau dan 4ir surut. Biasanya udang sangat agresif pada malam hari. Tempat ‘melepak’ bagi udang biasanya diantara longgokan kayu yang terendam di sungai. 5elain itu Udang galah juga sering bermain pada dasar sunga1.

Beberapa h4l yang perlu diperhatikan untuk menentukan ‘kawasan’ udang galah didasar sungai adalah seperti berikut:
1. Kenali struktur dasar sungai tempat dimana kita memancing. 5elalunya dasar sungai berbentuk liku liku dan beralun-alun.
2. Pada sungai lazimnya aliran air agak perlahan atau alirannya tidak terlalu deras.
3. Pada arus deras menandakan kawasan tersebut lebih d4lam, manakala aliran perlahan pula adalah sebaliknya.

Cara ud4ng makan

Berikut ini adalah ciri khas atau kebiasaan udang galah makan:
1. Apabila udang galah beratnya lebih 300 gm maka umpan akan terus dilarikan dan ujung joran akan terus melentik kebawah .
2. Untuk udang ukuran ‘sedang’ biasanya sewaktu umpan dimakan, hujung joran akan dipegang dan ditarik-tarik . Ini disebabkan ia menggunakan ‘mengutis’dengan sepitnya sehingga ujung joran akan terangguk-angguk seperti ikan kecil yang makan.
3. Untuk udang yang berukuran kecil biasanya pola makannya hampir sama dengan yang berukuran sedang, oleh kerana itu sering – seringlah ‘memantau’ dengan menaikkan ujung joran dan apabila berat atau ada tarikkan maka umpan sedang dimakan.

Memancing udang g4lah harus sabar, lembut dan penuh perasaan. Pada saat umpan dimakan oleh udang, joran akan melengkung, yang perlu kita lakukan tahan 5aja jangan disentak kerana berkemungkinan akan terlepas.Kadang-kadang udang ni dia tak terus telan macam ikan sebab tu jangan disentak dengan kuat . Angkat j0ran pelan-pelan sambil menggulung reel pelan-pelan dengan posisi ujung j0ran diatas udang sehingga tali tegak lurus dengan permukaan 4ir. Udang bisanya bila terkena pancing akan mundur kebelakang dan membengkokan tubuhnya, jika disentak atau ditarik terlalu ku4t akan membuat mulutnya sobek terkena kail dan terlepa5.

sumber :udanggaloh.blogspot.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*