Jangan Ssekali Cuba Cari, Ded4h A!b Orang

Jangan Ssekali Cuba Cari, Ded4h A!b Orang

1. RASULULLAH ﷺ menegur sikap sebahagian manusia yang suka melihat a!b orang lain. Mereka suka mengtuk, menddahkan a!b orang lain sehingga terlupa tentang dirinya sendiri. Sabda Rasulullah:

يُبْصِرُ أَحَدُكُمْ القذَى فِي عَيْنِ أَخِيْهِ وَيَنْسَى الْجِذْعَ فِيْ عَيْنِهِ

“Salah seorang dari kamu mampu untuk melihat kot0ran kecil yang menempel di kelopak mata temannya, tapi lupa dengan batang kayu besar yang menutupi matanya sendiri” (HR Ibn Hibban, Ibn al-Mubarak dan al-Quda’i)

2. Melalui hadis ini Rasulullah memberikan kita bimbingan agar sentiasa memperbaiki diri dan tidak terlalu sibuk bercakap tentang kea!ban orang lain. Mereka seronok bersembang mengenai kea!ban manusia sehingga terlupa akan kekrangan dirinya sendiri.

3. Tanggungjawab amar makruf dan nahi mungkar datang apabila kejhatan itu terpamer secara zahir selain membantu orang yang diz4limi. Kita tidak seharusnya bersungguh-sungguh mencari kesalahan orang yang Allah sendiri sembunyikan dari kita.

4. Ketahuilah bahawa Allah memuliakan kita dengan menutup banyak kea!ban dan kejhatan kita. Bayangkan sekiranya segala d0sa dan kesalahan yang kita lakukan didedahkan pasti kita itu tidak sanggup untuk berjalan diatas muka bumi ini.

5. Ia adalah salah nikmat yang wajib disyukuri oleh setiap insan. Seorang lelaki bertanya kepada seorang Abu Tamimah: Bagaimana keadaan kamu pada pagi ini? Jawab Abu Tamimah:

“أصبحت بين نعمتين, لا أدري أيَّتهُمَا أفضل: ذنوبٌ سترها الله -عز وجل-, فلا يستطيع أن يعيرني بها أحدٌ؛ ومودةٌ قذفها الله -عز وجل- في قلب العباد, لم يبلغها عملي”.

“Aku berpagi dalam dua nikmat yang tidak aku ketahui manakah yang lebih baik iaitu: Nikmat Allah menyembunyikan dosaku sehingga tiada seorang pun yang boleh menga!bkan diriku atau nikmat rasa kasih yang Allah cmpakkan ke dalam hati manusia, sesuatu yang aku tidak mampu memperolehinya melalui amalanku.”

6. Oleh yang demikian, jangan kita terlalu gha!rah menceritakan dan menddahkan kea!ban orang lain sehingga terlupa tentang diri kita sendiri. Tidak mengapa untuk memperbetulkan kesilapan orang lain dan membantu orang yang dizal!m! tetapi tegurlah dengan adab dan berakhlak. Bukan meng3ji dan mencaci dengan lafaz yang tidak memperbaiki.

Semoga Allah membimbing kita.

sumber:Dr. Ahmad Sanusi Azmi via ismaweb.net

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Apa Pendapat Anda, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*