INILAH CARA MUDAH QADA SOLAT FARDHU

INILAH CARA MUDAH QADA SOLAT FARDHU

Sebagai seorang muslim, wajib untuk kita tahu bahawa apabila seseorang itu telah meninggalkan solat, wajib baginya untuk menggantikan atau qada solat fardhu itu dengan segera.

Kita juga dibenarkan untuk qada solat fardhu sekali pun pada waktu yang diharamkan solat (waktu tahrim) seperti selepas asar, selepas subuh dan sebagainya. Nah, cuba kita renung, kita fikirkan sendiri, betapa pentingnya menggantikan solat di mata Allah SWT hinggakan kita boleh menggantikan solat yang tertinggal itu bila-bila waktu sahaja.

Macam mana pula kalau solat yang kita tertinggal tu dah berkurun lama? Macam mana pula kalau kita tidak ingat sudah tertinggal berapa kali?

Menurut Ulama mazhab Syafi’e, sesiapa yang mempunyai terlalu banyak solat yang ditinggalkan sehingga tidak tahu berapa lama tertinggal atau berapa jumlahnya, makanya, hendaklah mengqadakan solat-solat tersebut sehingga diyakini semuanya telah diganti.

Oleh itu, sesiapa yang pernah meninggalkan solat bertahun-tahun yang lepas, ketika zaman remaja yang lalu mahupun ketika zaman kita lalai dahulu, makanya wajib menggantikannya sedikit demi sedikit berdasarkan kemampuan kita.

Bagaimanakah caranya?

Setiap kali selesai solat fardhu, kita solat sekali lagi dengan niat solat qada pula bagi menggantikan solat yang tertinggal untuk waktu tersebut.

Contohnya, selesai solat fardhu Zohor, kita solat semula dengan niat qada solat fardhu zohor. Kita boleh lakukan solat qada ini sama ada menggantikan satu waktu sahaja atau pun dua waktu terus atau mengikut kemampuan kita sendiri.

Niat Qada Solat

Bagaimanakah niat untuk qada solat?

Berikut dinyatakan niat qada solat untuk setiap solat fardu:

Niat qada solat rumi Subuh :

Niat qada solat rumi zuhur :

Niat qada solat rumi Asar :

Niat qada solat rumi Magrib :

Niat qada solat rumi Isyak :

[Soal-Jawab-Agama] HUKUM QADA SOLAT – DR ZULKIFLI AL-BAKRI

sumber dan kredit gambar : majalahilmu.com via cikguking.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*