Inilah 5 Amalan Rasulullah SAW Sebelum Memulakan Perjalanan Agar Aman dan Diberkati

Inilah 5 Amalan Rasulullah SAW Sebelum Memulakan Perjalanan Agar Aman dan Diberkati

SETI4P 0rang lumrah melakukan perjalanan, baik perjalanan dekat mahupun jauh. Namun, saat dalam perjalanan kita tentu biasa menemui berbagai medan ja1an, bermula dari berliku, menanjak, menikung, atau jalan yang dianggap ‘berhantu’ dan berbahaya.

Sebagai Muslim, sebaiknya jangan terpengaruh 0leh perkara khurafat tentang ketakutan sebuah jalan yang akhirnya hanya akan membawa kecelakaan.

Rasulullah SAW sebagai pribadi agung dan teladan bagi umatnya telah memberikan tuntunan agar perjalanan kita diberkati dan selamat dengan 1zin Allah SWT. Berikut di 4ntaranya:

1. Rasulullah suka memulai perjalanan pada awal siang dan pada hari kamis.

2. Rasulullah SAW memakruhkan melakukan perjalanan sendirian, apalagi pada malam hari.

3. Rasulullah SAW bertakbir tiga kali ketika menaiki untanya, lalu berdoa “Maha suci allah yang telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya, dan sesungguhnya kami akan kembali kepada tuhan kami.” (QS. az-Zukhruf: 13 -14). Lalu Beliau SAW membaca doa safar yang artinya “Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kebaikan dan ketaqwaan dalam perjalalananku ini, dan beramal sesuai dengan yang kau ridhai. Ya Allah ringankanlah perjalanan kami dan lipatlah jaraknya.” (HR. Muslim).

4. Ketika Rasulullah SAW berada di jalan menanjak, beliau bertakbir, apabila jalan menurun, beliau bertasbih. Rasulullah pernah berwasiat “Aku wasiatkan kau agar bertaqwa kepada Allah dan bertakbir setiap menanjak ke tempat yang tinggi. Lalu ketika ada seseorang berkata kepadanya: ‘Ya Rasulullah, aku ingin melakukan perjalanan. Rasulullah SAW berpesan padanya: Saya mewasiatkanmu agar kamu senantiasa bertakwa kepada Allah SWT dan bertakbir (jika berjalan di tempat) yang tinggi,” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah).

5. Rasulullah SAW juga bersabda: “Apabila salah seorang dari kalian berhenti di suatu tempat, maka hendaklah dia berdoa: ‘Aku belindung dengan perantara kalimatnya yang sempurna atas keburukan yang dia ciptakan). maka tidak ada yang mencelakainya hingga dia pergi dari tempat itu.” (HR. Muslim)

sumber: islampos.com

Breaking 78 post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Breaking 78 post.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*